via |
Onlangs schreef Hannah Rosin, een journaliste met wie ik het niet altijd mee eens ben op het gebied van gendergelijkheid, een artikel over de definities van verkrachting en aanranding. Hoewel in Amerika de definitie van verkrachting is veranderd van de penetratie van de vrouw naar penetratie in het algemeen, merkt Rosin op dat dit alsnog een vrij specifieke benadering van verkrachting is. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat als de man een erectie heeft, hij ook meteen down to fuck is. Rosin heeft een punt dat een soortgelijk argument gebruiken om de verkrachting van een vrouw te legitimeren eerder zou worden bekritiseerd.
Dus vroeg ik mij af: wat is de definitie van verkrachting en seksuele intimidatie in Nederland? En wat zijn de cijfers van verkrachting?
Artikel 242 van ons Wetboek geeft als definitie van verkrachting: "Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam." De 'Hij' in deze definitie is niet een mannelijke, maar een neutrale 'Hij', bij gebrek aan beter in de Nederlandse taal, aangezien een andere definitie en Wikipedia 'iemand' of 'de dader' gebruiken. Voor aanranding is geen penetratie nodig; "ontuchtelijke handelingen" zijn genoeg. Op verkrachting staat 12 jaar cel, op aanranding 8 jaar. Penetratie kan zijn van de vagina, mond of anus, en hoeft niet per se met een piemel te zijn.
Wat doet deze definitie? De definitie is in ieder geval niet genderspecifiek in dat het de penetratie van de vrouw moet zijn. Maar, zoals Rosin al zei, "het seksueel binnendringen van het lichaam" zou niet de enige definitie van verkrachting moeten zijn; op een of andere manier zou de definitie moeten worden uitgebreid naar ook verkrachting van mannen.
De uitbreiding van deze definitie zou misschien ook kunnen helpen om verkrachting onder mannen meer bespreekbaar te maken, alhoewel de cijfers ook bij vrouwen hoger schijnen te liggen. Ik kon geen actuele cijfers vinden van verkrachting in Nederland, en zeker geen cijfers die ook de mannelijke ervaring meenemen. Seksueelgeweld.info meldt dat 39% van de vrouwen in 2006 slachtoffer waren van seksueel geweld, en 10% van de vrouwen slachtoffer was van verkrachting. Bij mannen waren deze cijfers respectievelijk 7% en 1%.
Tot slot: websites die ik heb bezocht over seksueel geweld benadrukken inderdaad voornamelijk vrouwelijk slachtofferschap en daarmee impliciet een mannelijke dader. Hoewel volgens de cijfers vrouwen inderdaad voornamelijk slachtoffer zijn van verkrachting en aanranding, kunnen de lage cijfers onder mannen ook liggen aan het taboe van verkrachting onder mannen. Een verhoogde zichtbaarheid van mannelijke slachtoffers van verkrachting en een beeld van verkrachting dat veelomvattender is dan penetratie zou hieraan kunnen bijdragen, en zou maatschappelijk belang hebben voor iedereen.
Het belangrijkste aan seks in instemming met de seks; er moet een gelijkwaardige verhouding bestaan tussen de deelnemers. Dit filmpje vat het, in mijn ogen, effectief samen en is nuttig voor man, vrouw, en trans.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten