maandag 10 maart 2014

Drift: Onder Invloed - Interview met Eva van der Graaf


Drift is een jaarlijks terugkerend filosofiefestival dat wordt georganiseerd door een collectief van filosofiestudenten van de Universiteit van Amsterdam. Het programma bestaat uit lezingen en debatten door sprekers uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er een programma met theater en poëzie en de avond eindigt altijd met een feest. Dit jaar vindt Drift voor de 8e keer plaats. In eerste instantie was Drift bedoeld als tegenhanger van de Nacht van de Filosofie. Je zou Drift kunnen omschrijven als het rebelse zusje van de Filsosofienacht. Inmiddels heeft Drift echter een geheel eigen identiteit. Ik interview Eva van der Graaf, die in de organisatie van Drift zit.


Wat is jouw rol binnen de organisatie van Drift?
Ik zit dit jaar voor het eerst in het collectief. Het collectief  is verantwoordelijk voor het festival: de meeste beslissingen nemen we met z'n allen. Daardoor ben je met heel uiteenlopende dingen bezig: van fondsen aanschrijven tot sprekers uitnodigen en een thema bedenken. Heel prakitsche zaken moeten natuurlijk ook geregeld worden: er moeten posters worden gedrukt en op de loccatie moet alles in orde zijn. Om het overzicht te bewaren hebben we voor een aantal taken een eindverantwoordelijke aangesteld. Ik ben verantwoordelijk voor de pers en promotie. Ik houd daarom nauw contact met de grafisch vormgever voor het regelen van de promotiemiddelen en ik schrijf en verstuur persberichten.

Waar kijk je het meest naar uit?
Het meeste kijk ik uit naar de avond van 12 april. Daar komt alles waar we het afgelopen jaar aan hebben gewerkt hopelijk bij elkaar.

Wat is de grootste uitdaging bij het organiseren van Drift?
We maken alle beslissingen met een groep, daarom is het soms lastig als we het niet met elkaar eens zijn. Je moet enerzijds opkomen voor je eigen ideeën en anderzijds niet te star denken. Het heeft ook zijn voordelen dat er binnen een groep verschillend gedacht wordt. Dit maakt dat je uitgedaagd wordt om alternatieven te bedenken waar iedereen zich in kan vinden.

Hoe selecteren jullie de sprekers?
Het selecteren van de sprekers is begonnen met veel brainstormsessies. Dit jaar wilden we veel buitenlandse sprekers uitnodigen. Aangezien we allemaal filosofie studeren, konden we al snel een lijstje met gewenste sprekers opstellen. We proberen een zo breed mogelijk programma op te stellen. Filosofie kent vele domeinen zoals metafysica, ethiek, logica en cultuurkritiek. We willen veel mensen aanspreken en ons daarom niet beperken tot slechts één domein. Naast hoogleraren hebben we ruimte voor getalenteerde studenten. Deze sprekers hebben we geselecteerd aan de hand van onze eigen ervaringen met deze studenten.

Wat maakt Drift speciaal?
Drift is speciaal, omdat het geheel vrijwillig tot stand komt. Zowel het collectief als de sprekers werken op een vrijwillige basis. Hierdoor houden we de kosten laag en kunnen mensen voor een laag tarief naar zeer getalenteerde sprekers luisteren. Zo hopen wij de kloof tussen de academische filosofie en de publieksfilosofie te dichten. De festivalachtige sfeer geeft Drift een rauw randje: de afgelopen edities vonden plaats in de OT301, wat een voormalig kraakpand is. Dit jaar gaan we naar Lab111: een oud pathologisch centrum. Dat stoere en rauwe karakter van Drift hopen we daar ook tot uiting te laten komen.

Drift vindt plaats op zaterdag 12 April van 20.00 tot 03.00 in Lab111. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten