maandag 28 april 2014

Hoe geluk tot ongeluk kan leiden


Wat is geluk? Is geluk het doel van ieders leven? Over geluk bestaan vele filosofische vragen. Totdat ik een paar hoofdstukken uit het boek "The Promise of Happiness" van Sara Ahmed las, had ik nooit bedacht dat geluk ook een sociaal discours kon zijn. Aan de hand van verscheidene filosofen, waaronder Kant, beargumenteert Ahmed dat geluk vaak gedefinieerd wordt als iets wat men wilt, wenst of verlangt, maar wat geluk is, is onduidelijk en daardoor is het ook onduidelijk waarnaar men verlangt.  Ahmed verkent in plaats van wat geluk is, wat geluk doet. Vanuit die gedachte onderzoekt ze de manier waarop geluk een constructie is, in plaats van een definitie te bieden. Wat ze als aanname blootlegt, is dat ze erg sceptisch is over geluk als een richtlijn voor het goede leven.

zaterdag 26 april 2014

Ingepeperd: Links van de week

via
Hoe bevoorrecht ben jij op een schaal van 0 tot 100?

Nog een artikel over privileges en de man-vrouw hiërarchie in de maatschappij.

Waarom zijn al mijn universiteitsprofessoren wit?

Waarom jongetjes en meisjes niet gedwongen moeten worden met respectievelijk brandweerauto's en Barbies te spelen.

Emma Stone is het met het bovenstaande eens: weg met het idee dat sommige dingen 'vrouwelijk' en andere zaken 'mannelijk' zijn.

Een uitbreiding op de Bechdel test voor films.

Het is Koningsdag. Wat doet de monarchie nou eigenlijk voor ons?

We wisten allemaal al dat de "beweging" van Wilders ondemocratisch was, maar een geheimhoudingsplicht en boetes?

Van woensdag t/m maandag, van 10.30-17.30 (Amerikaanse tijd) kan je online in het MoMA het geweldige performance stuk 'The Artist is Present' van Marina Abramovic meemaken (zie ook boven).

donderdag 24 april 2014

De Fesjun van the Satorialist: West vs. de rest

'On the street... Fashion in detail, Peru'
via

Ken je van die street style blogs? In mijn recentelijk afgesloten tienerjaren bekeek ik een paar keer per week naar de hippe mensen die de eer hadden om door ook weer hippe straatstijl-fotografen te kunnen worden gefotografeerd. Op een gegeven moment ben ik ermee gestopt, maar een van de meest beroemde straatstijl-fotografen, Scott Schuman van the Satorialist, heb ik aangehouden op mijn blogfeed. Ook al kijk ik zelden uitgebreid naar zijn foto's, afgelopen week wist hij mijn interesse weer te wekken. 

Schuman is namelijk nu in Peru. En wat heeft hij daar gevonden? Fashion met een hoofdletter F.

dinsdag 22 april 2014

Van negen tot zes: tijd als een westerse constructie



Een klok, een kalender, we zijn het gaan beschouwen als dingen die behoren tot de absolute realiteit. Tijd is objectief. Tijd is een meetinstrument, maar de manier waarop we tijd hebben ingedeeld, de manier waarop we tijd hebben gevisualiseerd is een uitvinding die wel zeker te maken heeft met bepaalde denkbeelden en overtuigingen. Zo representeert een klok, tijd als meetbaar en locatieverbonden, maar is tijd an sich dat wel?

donderdag 17 april 2014

Een ander geluid (II): Stromae


via
Momenteel verblijf ik in IJsland, dus deze week weer een aflevering van 'Een ander geluid'. In deze blog-serie willen we andere artiesten die een ander geluid (feministisch/anti-racistisch/maatschappij-kritisch) laten horen aan onze lezers introduceren. Sommigen al vrij bekend in Nederland, anderen nog niet zo. Wij staan open voor tips!

Mag ik jouw gedachtenstromen bij het zien van de bovenstaande foto voorspellen? (a) Heé, weer een strikje, wat een nette artiesten kiest Tess steeds uit. (b) Yes, Stromae, wat een baas! Lekker lezen! (c) Nee... Ik hoor deze gast nu al maanden op de radio. Gaan we dit echt doen? Jup, echt, ook al hebben meer over hem geschreven, want (b) had helemaal gelijk, wat een baas. De Rwandese-Vlaamse zanger/rapper heeft niet alleen stijl, zoals (a) al opmerkte, maar serveert ook nog eens elektronische beats en interessante teksten. Laten we daar eens naar gaan kijken (en luisteren natuurlijk).

zaterdag 12 april 2014

Ingepeperd: Links van de week


De omgekeerde wereld (boven): gebaseerd op comments die vrouwen hebben gepost op EverydaySexism.

Het gaat niet om jou.

Jennifer Lopez heeft een nieuwe clip waarin ze de rollen omdraait.

Een erg interessant interview met de Kameroense denker Achille Mbembe: "negers zijn geen mensen".

Nee, racisme gaat niet weg door het te negeren. Waarom kleurenblindheid wat betreft ras en ethniciteit een probleem is.

Gerelateerd: als reactie op het rapport over discriminatie op de werkvloer van de SER, schrijven Leyerzapf en Abma dat het melden van discriminatie niet genoeg is om discriminatie tegen te gaan.

De Roma-gemeenschap in Europa wordt raciaal geprofileerd, en de EU werkt het alleen maar in de hand.

Twee keer haar: blijkbaar riskeer je 'man worden' met het hebben van lichaamshaar, volgens Veet. Tegelijkertijd maakt een fotograaf een fotoserie over okselhaar.

Drie keer raden waarom videogames met customized karakters zo populair zijn.

Mannen met een eetstoornis worden niet goed geholpen door dokters en therapeuten, omdat het een 'vrouwenziekte' zou zijn.

donderdag 10 april 2014

Een ander geluid (I): Janelle Monáe

via
Beyoncé heeft het feminisme omarmd in haar muziek en daarbuiten, en de wereld stond op z'n kop. Andere populaire artiesten volgden haar in hun woorden: Katy Perry, Kesha (ja, ze heeft onlangs de $ laten vallen blijkbaar)... Feminisme is hip geworden in de muziekwereld! Wie volgen er nog, en wie waren hier al lang mee bezig? In deze nieuwe blog-serie willen we andere artiesten die een 'ander' geluid (feministisch/anti-racistisch/maatschappij-kritisch) laten horen aan onze lezers introduceren. Sommigen al vrij bekend in Nederland, anderen nog niet zo. Wij staan open voor tips!

ArchAndroid, Electric Lady, gehuld in mannenpakken, geweldige kapsels... Janelle Monáe's stage persona zet zich af tegen de stereotiepe representaties van de Amerikaanse zwarte vrouw. Alleen al de namen van haar eerste twee albums, The ArchAndroid en The Electric Lady, tonen dat zwarte vrouwen niet gelijk kunnen worden gesteld aan de barbaarse, exotische Ander. Modern, nee, futuristisch is ze. Daarom is het niet zo gek dat ze, als antwoord op de vraag of ze nou of mannen of vrouwen valt (blijkbaar brengt het dragen van pakken dit soort vragen te boven), zegt: "I only date androids".   Haar muziek - ze rapt en zingt - is net zo'n eclectische mix als zijzelf.

woensdag 9 april 2014

De wonderlijke wereld Westeros: Seizoen vier is begonnen

Michiel Huisman en  Emilia Clarke als Daario en Daenerys
Game of Thrones is en zal altijd een obsessie van mij blijven. De vele, complexe karakters, de niet traditionele manier van de afslachting van hoofdpersonages: ik blijf ervan genieten. En toch ben ik ook kritisch op deze serie zoals ik al eerder heb uitgewezen.

donderdag 3 april 2014

Ingepeperd: Links van de week



Een maar korte Ingepeperd deze week - we hebben een weekje vakantie!

Yes, 30 jaar, een van mijn favorieten: Girls just want to have fun.


 #Notyourterrorist

Nog een keer Al Jazeera, over een gekke anti-feminisme campagne in Duitsland.

Op 9 april begint het internationale film festival voor de korte film, oftewel Go Short, in Nijmegen.

De vrouwen van Game of Thrones.

Jongens zullen het blijven... Eh nee?

Een strip over Somaliërs in Amsterdam.

Deze moet ik zelf nog kijken: Waarom zijn allochtonen een Nederlandse uitvinding?

Ik heb haar moeten missen toen ze vorige week sprak op mijn universiteit, maar gelukkig is er nog dit interview: Kimberlé Crenshaw over intersectionaliteit.

woensdag 2 april 2014

Over politiek correctheid

Nou, dit was het beste plaatje wat ik kon vinden.
via
In navolging van Wilders' "dat gaan we regelen" uitspraak zijn er het afgelopen weekend heel wat artikelen in de krant verschenen die zijn uitspraken en de politieke en maatschappelijke reacties van een afstandje bekijken en evalueren. Zo publiceerde Trouw een interview met academicus Cas Mudde, wiens werk ik heb gelezen voor een werkgroep over radicaal rechts. Hij maakt onder andere de veelgemaakte opmerking dat wat Wilders zegt in principe niets nieuws is, maar in een nieuw jasje is gestoken. Ook een interssant argument was dat, in tegenstelling tot de gevestigde partijen, de PVV als enige partij een duidelijk antwoord heeft op de multiculturele samenleving, of je er nou mee eens bent of niet.

Maar waar ik het vooral over wil hebben is politiek correctheid, en de afkeer tegen dit concept.