zondag 29 juni 2014

Ingepeperd: Links van de Week


Hoe machtig is jouw paspoort?

In ander paspoortennieuws: transgenders kunnen makkelijker (maar nog niet makkelijk genoeg) hun geslacht laten veranderen in hun paspoort. Kanttekening: de binaire man-vrouw verdeling blijft wel.

Objectificeren van WK-spelers? Prima, vindt Slate.

Maleficient met Angelina Jolie is meer dan een sprookje.

The Daily Show geeft man en vrouw tips om verkrachting te voorkomen.

Een spelletje naast je game: een bingokaart voor vrouwelijke gamers.

Eh, waarom zijn er eigenlijk geen zwarte mensen als emoji's op onze telefoon?

Er is nu ook een gids over het slavernijverleden van Amsterdam.

zaterdag 28 juni 2014

Film Klassiekers I

Rear Window
Een verlaat artikel van mij, maar wel met leuke tips! Omdat het tempo vaak wat lager ligt, worden ze vaak saai gevonden, maar klassiekers hebben ook zeker wat te bieden. Zo laten ze vaak zien waarom film is zoals hij nu is of manieren van acteren en filmen die we nu niet meer tegen komen.  Termen die nu als volslagen normaal worden beschouwd, vinden hun origine in de filmwereld. Hier een paar tips voor oude films, die zeker de moeite waard zijn een keer te kijken.

vrijdag 27 juni 2014

Hoi, ik ben feminist.

Ik heb denk ik zo'n shirt nodig.

"... en toen die neger naar binnenliep raakte zijn afro gewoon de bovenrand van de deur!"
Slik.
"Gadver gek, doe niet zo gay."
Kuch.
"Ja, maar vrouwen zijn nou eenmaal gevoeliger wat betreft kinderzaken..."
Grrr.

zaterdag 21 juni 2014

Ingepeperd: Links van de Week


Een korte ingepeperd: wij zijn beiden een weekendje op stap!

Interseksualiteit: Juliette ziet er uit als een vrouw, maar heeft de chromosomen van een man.

Een andere blik op vrijwilligerswerk in het buitenland (lees ook de comment-sectie; er zijn altijd meerdere kanten aan het verhaal).

En wat je te horen krijgt als je terugkomt (voor een langere tijd) uit 'Afrika'.

The Beyoncelogues.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft de situatie in de Vluchtgarage mensonwaardig verklaard.

donderdag 19 juni 2014

Geen mierenneukerij: de kontneukmemes van Nederland-Spanje

via
Voetbalnationalisme neemt langzamerhand Nederland weer over. En misschien wel met recht: Spanje werd afgelopen vrijdag weggeveegd en Australië, alhoewel met zwakker spel en meer moeite, is nu ook verslagen. Er kwamen veel leuke memes uit dit voetbalnationalisme na de winst van Nederland tegen Spanje, zoals deze hierboven. Er kwamen ook een paar - niet veel, maar wel vrij populaire - die ik persoonlijk een beetje jammer vond, zeker gezien het stuk dat ik vorige week schreef. Er zijn veel redenen om het WK niet te kijken, maar zoals John Oliver in zijn geniale fragment over FIFA en het wereldkampioenschap zei: "Voetbal is een religie." Daarom blijven we kijken, ik dus ook. Maar dat betekent niet dat we niet kritisch hoeven te zijn over de corruptie, de uitbuiting, en de machtswerking van FIFA.

Maar dit stukje gaat dus over iets anders, namelijk, memes zoals deze:
via

dinsdag 17 juni 2014

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan...


Elke keer als hij sterft, keert hij terug. Elk detail om bij de eindbaas te komen, om haar te kunnen verslaan, wordt precies gepland. Het constant doodgaan en terugkeren leidt tot frustraties. De omgeving lijkt telkens onbewust van het feit dat alles al een keer is gebeurd. Edge of Tomorrow (Doug Liman, 2014) speelt zich af in een wereld waarin een alienras de wereld probeert over te nemen. Cage (Tom Cruise) moet ongewild tegen de aliens vechten. Nadat hij een alfa alien met een bom vermoord, en daarmee zichzelf ook, heeft hij de kracht van de aliens overgenomen om elke dag opnieuw te laten starten door te sterven.

zaterdag 14 juni 2014

Ingepeperd: Links van de Week



Het duo Jack en Dean maakte een video over toestemming geven tijdens en voor de seks.

Een verhaal van een vrouwelijke student die geen aangifte deed van haar verkrachting.

Ironisch racisme onder hoger opgeleiden: toch niet zo grappig.

Wel grappig: vrouwen die mannen negeren in de kunst.

Een artikel in de Guardian over mannen die door vrouwen verkracht worden: tijd om serieus te worden genomen.

Op de E3: Electronic Entertainment Exposition maar er is weinig ruimte voor vrouwen, van geen speelbaar vrouwelijk karakter in Assassins Creed Unity tot een supercut van alle mannelijke karakters gepresenteerd op de Expo: 39 games met 40 mannen.

Ook in Engeland drong het nieuws van de zogenaamd minder racistische zwarte piet door. Hun antwoord: de nieuwe zwarte piet is enkel racistischer. En ook twee Afrikaanse blogs waren niet tevreden.

Een fotoserie over agender jongeren.

Een snelcursus ableism, wat ook een snelcursus "Waarom woorden effect hebben" kan worden genoemd.

De radicale mannenbeweging: een aantal misverstanden.

Een nieuwe term: neemt de spornoseksueel het over van de metroseksueel?

vrijdag 13 juni 2014

Verkrachting: het zijn natuurlijk niet alleen de vrouwen

via
Een grote kritiek op feminisme van de mannenbeweging en anti-feministen is dat de beweging en de maatschappij in het algemeen verkrachting van mannen niet serieus genoeg neemt. Geïnspireerd door deze kritiek en een aantal stukken van de feministische stempel die dit onderwerp behandelen, wilde ik dit ook onder de loep nemen.

Onlangs schreef Hannah Rosin, een journaliste met wie ik het niet altijd mee eens ben op het gebied van gendergelijkheid, een artikel over de definities van verkrachting en aanranding. Hoewel in Amerika de definitie van verkrachting is veranderd van de penetratie van de vrouw naar penetratie in het algemeen, merkt Rosin op dat dit alsnog een vrij specifieke benadering van verkrachting is. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat als de man een erectie heeft, hij ook meteen down to fuck is. Rosin heeft een punt dat een soortgelijk argument gebruiken om de verkrachting van een vrouw te legitimeren eerder zou worden bekritiseerd.

Dus vroeg ik mij af: wat is de definitie van verkrachting en seksuele intimidatie in Nederland? En wat zijn de cijfers van verkrachting?

woensdag 11 juni 2014

Verbieden lost niks op: het culturele dogma rondom drugs


Op de website van mijn favoriete krant de Telegraaf (ja, sarcasme) werd toch-niet-directeur-van-GGZ Dick Trubendorffer's mening over festivals en drugs verkondigd: Festivals waar drugs worden gebruikt, moeten worden afgeschaft aangezien er tien doden zijn gevallen door het gebruik van drugs op festivals vorig jaar. Dat Nederland dan praktisch geen festival overhoudt, laten we hier even buiten beschouwing. In dit artikel wil ik beargumenteren dat juist het legaliseren van verkoop, consumptie en productie van drugs tot minder doden zal leiden. Ik vind dat we in plaats van te focussen op de "gebruik-het-niet"-slogan of het politieke spel van zero-tolerantie, we een open discussie zouden moet beginnen over de vraag: "hoe ga je verantwoordelijk om met drugs?".

zaterdag 7 juni 2014

Ingepeperd: Links van de Week

via
25 jaar geleden vonden de protesten op het Tiananmen-plein (het Plein van de Hemelse Vrede) plaats. Een fotoserie.

Wat betekent racisme voor jou?

Docenten in Nederland hebben moeite met het omgaan met 'allochtone' (kuch) leerlingen en studenten. Tip van Machteld de Jong: "Schaf de begrippen autochtoon en allochtoon af."

Witte mensen in Europa willen bruin worden, maar zwarte mensen in Afrika willen wit zijn.

De Correspondent plaatste een opiniestuk over het nieuwe leenstelsel voor studenten.

Nieuw kolonialisme in Afrika.

De kosten van het oversteken van de Middellandse Zee is niet niks voor vluchtelingen.

Met het WK in zicht proberen vrouwen in Brazilië seksuele intimidatie op straat te voorkomen.

...en Asha ten Broeke schreef een column dat vrouwenemancipatie niet alleen een issue is voor landen als India, Nigeria, en Brazilië.

Pesterij onder cosplayers: de ervaringen.

Mansplaining: een interview met de vrouw die deze term initieerde.

donderdag 5 juni 2014

Subversieve sociale media: Tumblr editie III

via
Daar is er weer een! In deze reeks van posts bespreek ik manieren waarop sociale media (en op een of andere manier kom ik steeds uit bij Tumblr) een platform kunnen vormen voor maatschappelijke debatten. Sommigen zijn controversieel, anderen een beetje gek, maar wel altijd interessant. Mocht je zelf nog tips hebben, laat het ons weten!

Saving room for cats
Of, in het geval van het bovenstaande plaatje, saving room for Cat (RIP). Deze Tumblr is voortgekomen uit de frustratie van metrogangers in steden als Londen en New York, waar sommige mannen heel uitgebreid gaan zitten in een volle metro. Voorheen werd aangenomen dat dit ofwel een zekere onbewuste dominantie moest uitstralen, ofwel gewoon een gedachteloosheid, maar nu weten we wat de werkelijke reden is: ze houden gewoon rekening met katten. Lief hè?


The Queer Muslim Project
Mijn favoriet: het project 'Just me and Allah' interviewt moslims uit de (Amerikaanse) LHBT gemeenschap. Waar de Islam normaalgesproken wordt gerepresenteerd als een starre, hypertraditionele godsdienst, dit project laat zien dat, net zoals elk ander geloof, Islam kan worden ingevuld op een eigen manier - ook al kan dit soms problemen meebrengen bij de gemeenschap.

Journalism while female
Je bent iemand aan het interviewen voor je journalistieke baan, en halverwege het interview vraag iemand: "Oké, zullen we nu seksen?" Of de opmerking: "Je bent te gevoelig om journalist te zijn." Dit soort verhalen worden gedeeld door vrouwelijke journalisten op deze Tumblr, volgens hetzelfde principe als Everyday Sexism.

When women refuse
Deze Tumblr werd veel gedeeld op feministische websites na de misogyne moordpartij in Santa Barbara vorige week. Ze posten verhalen over vrouwen die, na het weigeren van seksuele avances, slachtoffer zijn geworden van geweld of moord. De website laat zo zien dat de Santa Barbara-schietpartij niet uniek was in zijn soort, maar deel zijn van een groter maatschappelijk probleem.

Ik heb een beetje gemixte gevoelens bij deze Tumblr, die, vergelijkbaar met When women refuse en Journalism while female laat zien dat onschuldige chatgesprekken plotseling kunnen omslaan in een "laat me je tieten zien" bevel. Aan de ene kant is-ie best vermakelijk in dezelfde naming and shaming tactiek die ook door Saving room for cats wordt gebruikt, maar om nou te zeggen dat dit alleen maar witte en heteroseksuele mannen zijn... De maker zegt echter dat dit van een grapje komt dat witte, heteroseksuele mannen over het algemeen slecht zijn in sexting, maar dat alle rassen en seksuele oriëntaties worden geaccepteerd op de blog.

dinsdag 3 juni 2014

De angst voor nieuwe media

Zelfspot is ook niet onbelangrijk
Theodore's huwelijk is kapot, maar dan ontmoet hij Samantha. Ze worden verliefd, beleven avonturen, hebben ruzies en maken het goed. Samantha helpt hem door zijn scheiding heen, maar na een lange tijd van geluk wordt Samantha afstandelijk. Ze is steeds minder vaak bij hem en ze praten niet meer zoveel met elkaar.  Het blijkt dat Samantha zich binnen hun relatie zich niet zo kan ontplooien als ze zou willen. Ze wordt eerder door de relatie gehinderd in haar persoonlijke ambities: ze vertrekt.