zondag 20 juli 2014

Ingepeperd: Links van de Week


Waarom zijn vrouwen altijd mooi in liedjes? John Legend deed het een beetje anders voor het goede doel.

Er stond een artikel in het NRC over overgewicht onder Ghanezen in de Bijlmer: de ombudsvrouw van het NRC en de Groene Amsterdammer bekijken kritisch de rol van de journalist als gevolg.

Het letterlijk objectificeren van vrouwen.

Maar, schrijft Ter Broeke, soms gebeurt dit ook bij mannen. Wat dan?

Waar is de zwarte vader?

Barbie is op de retour.

Ik heb feminisme niet nodig omdat... je het stiekem wel nodig hebt.

Lieve lezers, dank jullie wel voor het lezen van onze blog. We gaan er even tussenuit tot 1 september: Zowi is op vakantie, Tess is aan de scriptie. We hopen jullie na de zomer weer te mogen verwelkomen met ons geklets.



vrijdag 18 juli 2014

De verdeling der piemels, op kleur geordend



Emeritus hoogleraar Meindert Fennema is op vakantie. Dat jullie het weten. Hij is in Japan. Lekker sushi eten en zo in zijn gehuurde flatje. Hij was er in 1965 ook, en toen was er ook veel smog, konden de Japanners geen Engels en waren ze heel klein.

 Ik weet dit omdat hij een opiniestuk heeft geschreven over die gekke Japanners. Hij heeft het over heel veel verschillende dingen, maar uiteindelijk gaat het over seks:
"Opvallend is de beeldcultuur. Overal zie je kinderlijke koppen van kleine meisjes met grote ogen zoals ze getekend worden in stripboeken, met muziek van de teletubbies. Aseksuele loungemuziek. Volgens recente cijfers heeft 45 procent van de vrouwen en 25 procent van de mannen tussen de 16 en de 24 geen behoefte aan seks."
(Kan iemand mij trouwens een voorbeeld geven van seksuele loungemuziek? Willen we überhaupt seksuele loungemuziek?). Hij concludeert:
"Misschien zit er toch iets in de rassentheorie van J. Philippe Rushton die onderzoek deed naar de seksuele activiteit van Aziaten, Kaukasiërs en Afrikanen. Aziaten zijn seksueel minder actief dan Kaukasiërs en die zijn weer minder actief dan Afrikanen. It is the libido, stupid!"
Jammer alleen dat de bron (een artikel uit the Guardian) die hij aanhaalt om aan te geven hoe seksloos de Japanners wel niet zijn een veel genuanceerder en coherenter verhaal schrijven dan hijzelf, en bovendien ook geen achterhaalde rassentheorie voorstelt als verklaring. Ik hoop stiekem nog steeds dat zijn stuk stiekem heel sarcastisch is bedoeld.

zaterdag 12 juli 2014

Ingepeperd: Links van de week


Ryan Gosling en Eva Mendes krijgen een kind, en het is zeker dat ook dit kind een feminist wordt.

Er zijn ook vrouwen tegen het feminisme, waarom? Een artikel over anti-feminisme.

Een paar TV-serie tropes die best mogen veranderen.

Nederland vindt zichzelf te goed voor de aanbevelingen van VN-commissies.

Nog een goed stuk over de uitkomst van de rechtszaak tegen Zwarte Piet.

Twee artikelen uit de Volkskrant: vrouwen strijden voor meer vrouwen in de Europese Commissie, en over de onrechtvaardige gevechten in Gaza.

Een wel heel bijzonder Kickstarter-project.

Kritiek op de oorlogen die de Verenigde Staten voert en hoe mensen zonder proces ter dood worden veroordeeld: Dirty Wars.

vrijdag 11 juli 2014

Mijn vijf favoriete personages uit Orange is the New Black

via
Een andere Oranje-post vandaag. Orange is the New Black heeft 12 (!) Emmy-nominaties binnengesleept, wat niet heel verassend is in mijn optiek. Zowi was eerder aan de serie begonnen dan ik, maar ik heb haar snel ingehaald, want deze serie heeft 't allemaal: een diverse set aan complexe karakters, kritiek op het Amerikaanse gevangenissysteem, mannen met crazy snorren en poep dat uit de doucheputjes komt. Ik denk dat dit laatste eigenlijk hoort bij kritiek op het Amerikaanse gevangeniswezen maar het is toch fijn om te zien dat naast taboes rondom bijvoorbeeld lesbische seks, we ook (in dit geval) vrouwen zien plassen en poepen en andere 'ranzige' dingen zien doen.

In ieder geval, het is een hele grappige, maar ook indringende serie die bijna geheel staat op de sterk ontwikkelde karakters. De serie begint met Piper, een jonge vrouw uit de middenklasse die voor een tien jaar oude misdaad voor 15 maanden de gevangenis indraait. Naast het onderhouden van de relatie met haar verloofde Larry, moet ze zich zien te redden in een vrouwengevangenis met corrupte bewakers, licht-gestoorde vrouwen, (voormalig) verslaafden, en zo verder.

In deze ode zullen wat lichte spoilers in voorkomen, maar als het goed is zal dit niet het (toekomstige) kijkplezier verpesten, lieve kijkbuiskinderen.

maandag 7 juli 2014

Mooie actieve mannen en mooie passieve vrouwen

Wat zijn deze mannen van plan?
Het modellen leven: er zijn series over gemaakt en het lijkt een droomberoep te zijn voor een groot deel van de jonge vrouwen. Wat er zo leuk is aan de hele dag wachten en opgemaakt te worden om vervolgens in onmogelijke posities toch vrolijk/mooi/verleidelijk op de foto te staan, is mij een raadsel. Het gaat waarschijnlijk meer om het idee van glamour en aantrekkelijkheid dat rondom het modellen bestaan hangt. Als je een model bent, ben je mooi. Dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken.

zaterdag 5 juli 2014

Ingepeperd: Links van de Week


Slavernijverhoudingen.

Ook in navolging van Keti Koti: op zoek naar restanten van het slavernijverleden.

Maar het slavernij-spel dat mede door Ninsee is ontworpen is van de app-store gehaald.

Ninsee is al weg, en Forum, voor multiculturele vraagstukken, verliest ook haar subsidie.

Het glazen plafond voor vrouwelijke academici.

Veel bedrijven gebruiken nu feminisme om hun producten aan te prijzen. Hier ging er wat mis.

Een ode aan Jessica Williams van the Daily Show.

Facebook speelt al een langere tijd met onze emoties.

Orange is the New Black is vet, en heeft niet meer mannen nodig.

Ironisch seksisme is blijkbaar weer helemaal hip.

donderdag 3 juli 2014

Verstoring van de openbare orde: De politie als beschermer van de standaard

via
Ik denk dat dit niet een heel lang stukje gaat worden. Wanneer: zaterdag 28 juni. Wat: Veteranendag (ja, écht, ik had ook nooit gedacht hierover te schrijven). Waarom: Iskandar Bwefar werd opgepakt omdat hij de vlag van Westelijk Nieuw-Guinea, nu gekolonialiseerd door Indonesië, mee had genomen. Zijn vader, die aan de Nederlandse kant heeft gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam daarvandaan. Veteranen mochten alleen regimentsvlaggen meenemen, dus om zijn vader en andere veteranen uit Westelijk Nieuw-Guinea te steunen, rolde hij de vlag uit toen de veteranen langskwamen; voor het publiek was er namelijk geen verbod op het uitspreiden van deze vlag.

Wat gebeurde er? Bwefar werd op de grond gedrukt, de vlag werd als een prop in zijn mond gedrukt, en hij werd meegenomen. De politie: verstoring van de openbare orde. Bwefar had over het hek heen willen klimmen. Bwefar ontkent dit.

Hmmm, dacht ik. Waar hebben we dit eerder gehoord?

dinsdag 1 juli 2014

Art is Therapy: waarom 'we' dat niet willen.

Door gastredacteur Milo Vermeire


In het Rijksmuseum is van 25 april tot en met 7 september de tentoonstelling Art is Therapy te zien, bedacht door Alain de Botton en John Armstrong. De tentoonstelling is gebaseerd op hun boek Art as Therapy. De tentoonstelling maakt gebruik van 150 werken uit de vaste opstelling van het Rijksmuseum en een selectie van 40 prenten uit de collectie. Door alternatieve tekstborden in de vorm van grote gele post-its bij deze werken te plaatsen, hebben Botton en Armstrong een wandeling door het museum gemaakt. Deze wandeling, die in willekeurige volgorde is te doorlopen, fungeert als een alternatieve wijze om het museum te ervaren en kan gezien worden als een tentoonstelling op meta-niveau. Er is geen vaste route maar er is wel een numerieke volgorde alsmede een thematische indeling.