maandag 7 september 2015

Mijn nieuwe favoriete serie: Sense8



Acht individuen zijn samen één en toch acht. Van Nairobi tot Seoul, van Chicago tot Londen en Bombay, de acteurs komen uit alle windrichtingen en ook de sets bevinden zich op straten en pleinen verspreid over de wereld. Op juni 2015 kwam Sense8 van Netflix uit: een tiendelige science fiction serie van the Wachowskis (vooral bekend van The Matrix). In deze serie maken we kennis met acht hoofdpersonages die mentaal met elkaar verbonden zijn en hierdoor kennis, gevoelens en vaardigheden van elkaar overnemen. Ze zijn 'sensates' en om te overleven hebben ze elkaar nodig.


Wat Sense8 zo goed en interessant maakt, is niet enkel de spanning en emoties die je voelt bij het kijken van deze serie (en daarmee ook bijdragen aan de onmogelijkheid om te stoppen met kijken). Wat deze serie echt goed maakt, is het feit dat het de grenzen van seksualiteit, ras, landen en gender laat vervloeien en tot minder scherp omrande begrippen maakt. Een van mijn favoriete momenten (en dat zijn er veel) is wanneer een van de sensate mentaal 'op bezoek is' bij Capheus. De sensate vraagt: "Ben ik in Afrika?", Capheus lacht en zegt, "Nee, in Nairobi, Kenia". Op deze manier verwijst de serie op een komische manier naar de kritiek die er is op het zien van Afrika als één land, waar alles hetzelfde is, in plaats van een continent met een enorme diversiteit aan steden, landen, culturen en gewoontes. Daarnaast cast de serie acteurs uit de verscheidene landen waar de serie zich afspeelt. De Zuid-Koreaanse actrice Doona Bae die de rol van Sun vertolkt, woont net als Sun in Seoul. Hetzelfde geldt voor Max Riemelt die de rol van Wolfgang speelt in Berlijn en Tina Desai die de rol van Kala belichaamt in Bombay. Bovendien, hoewel het de gewoonte is van Hollywood om niet-transgender acteurs te casten voor transgender rollen, wordt transgender rol Nomi Marks vertolkt door Jamie Clayton, een actrice die transgender is. Hiermee toont de serie dat er goede en diverse acteurs over de hele wereld samen een krachtige serie kunnen neerzetten.

Bij de serie kunnen ook wat kanttekeningen worden gemaakt, maar hier wil ik de Sense8 vooral prijzen: het is al erg verfrissend en bijzonder om een serie te zien met zo'n verscheidenheid aan seksualiteit, locaties en etniciteit. Bovendien is Sense8 een aanrader voor elke science fiction liefhebber, want zoals de Wachowskis zelf ook aangeven, is er weinig science fiction die een podium biedt voor een variëteit aan identiteiten en de kijker ook met al die identiteiten laat identificeren. Als het ware nodigt Sense8 je uit om zelf een sensate te worden en mee te voelen en te leven met de personages in de serie.


Seizoen 1 van Sense8 is te bekijken op Netflix.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten