maandag 26 september 2016

The Next Boy/Girl Band: Waarbij de jongens vooral niet te vrouwelijk moeten zijn



Elke vrijdagavond is er weer een talentenshow op de televisie te zien, ditmaal bij SBS6: The Next Boy/Girl Band. Hoewel het een makkelijk programma is om lekker weg te kijken met ongemakkelijke valse zangmomenten en verbazend goede dans moves, hangt het idee van een boy/girl band in de ogen van de jury samen met een bepaalde seksualiteit en een bepaalde genderrol. Tot nu toe vallen de presentatoren de vrouwen hier nog enkel mee lastig in interviews, maar de mannen sturen ze er ook daadwerkelijk voor weg.


Zo is er in de eerste aflevering de jonge Milan, één van de juryleden vindt hem te vrouwelijk voor een boyband. Ondanks dat hij toch kort mag plaatsnemen op de boyband stoelen moet hij die plek al snel weer opgeven voor een mannelijkere jongen, die volgens de jury 'beter bij het plaatje' past. Een van de meiden die lang op de hotseats voor een plek in de girlband mocht zitten was Noah. In het interview voor haar auditie vertelt ze dat haar vriend voetballer is, de reactie van presentatrice Nicolette van Dam: "Oh maar kun je dan nog wel vol voor een girlband gaan? Want als vrouw moet je dan toch hem steunen in zijn carrière?". Sorry, maar in welke eeuw leeft Nicolette van Dam? Vervolgens is in een van de laatste afleveringen van deze show tot nu toe er weer een homoseksueel die auditie doet en die krijgt van presentator Tim Douwsma meteen de vraag hoe hij dat dan gaat doen met alle vrouwelijke aandacht die boybands normaal trekken. Tim, zijn er dan geen mannelijke fans van boybands en zijn alle fans automatisch heteroseksueel? Dit is niet het enige probleem voor de jongens die auditie doen voor the next boy/girl band, het lijkt of elke jongen die niet voldoet aan het stereotype One Direction knappe boys niet doorkomt, je hoeft maar een tikkeltje alternatief te zijn en je zakt meteen in de lift door de vloer. Daarentegen, worden de vrouwen, ondanks comments als "hoe doe je dat met je kinderen?" en de voetbalvrouw opmerking waar ik het hierboven al over had,  wel in hun diversiteit meer gevierd: stoere, zelfstandige vrouwen lijken het goed te doen in de audities. Door de afgelopen vier afleveringen is echter de toon wel duidelijk gezet voor de mannen: SBS6 zoekt niet zo maar een nieuwe boy band, maar vooral een waarin de normatieve gender rollen heteronormatief gehandhaafd worden.

Wat ik hierboven heb beschreven, is een probleem omdat er ten eerste vanuit wordt gegaan dat enkel boybands die voldoen aan een stereotype mannelijk beeld (gelukkig wel qua etniciteit divers) succesvol kunnen zijn en ten tweede dat het publiek van boybands enkel kan bestaan uit hysterische heteroseksuele meisjes. Dit creëert een beeld dat mannelijke iconen voor vaak jonge meisjes (want hier wordt vanuit gegaan) enkel knappe, mannelijke heteroseksuele jongens kunnen zijn en niet een groep die een wat diverser beeld geeft aan de verschillende vormen van man zijn: van vrouwelijkere mannen tot mannelijkere mannen, van mannen die op mannen vallen tot mannen die op vrouwen vallen. Dit staat in scherp contrast met de vrouwen die in de girlband zitten en in aflevering vier nog een nummer van Destiny's Child op het podium hebben gezet waar de kracht vanaf spat.

SBS6 laat hier duidelijk de commerciële kant van zichzelf zien, in plaats van te geven om het neerzetten van een divers beeld van mannelijkheid kiezen ze voor de veilige route en niet het risico om juist een ander en diverser beeld neer te zetten van een boyband. Een gemist risico en een gemiste kans. Juist een boyband met een diverser beeld van mannelijkheid neerzetten zou kunnen bijdragen aan de kijkcijfers in plaats van dat het kijkers zou wegjagen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten