vrijdag 11 juli 2014

Mijn vijf favoriete personages uit Orange is the New Black

via
Een andere Oranje-post vandaag. Orange is the New Black heeft 12 (!) Emmy-nominaties binnengesleept, wat niet heel verassend is in mijn optiek. Zowi was eerder aan de serie begonnen dan ik, maar ik heb haar snel ingehaald, want deze serie heeft 't allemaal: een diverse set aan complexe karakters, kritiek op het Amerikaanse gevangenissysteem, mannen met crazy snorren en poep dat uit de doucheputjes komt. Ik denk dat dit laatste eigenlijk hoort bij kritiek op het Amerikaanse gevangeniswezen maar het is toch fijn om te zien dat naast taboes rondom bijvoorbeeld lesbische seks, we ook (in dit geval) vrouwen zien plassen en poepen en andere 'ranzige' dingen zien doen.

In ieder geval, het is een hele grappige, maar ook indringende serie die bijna geheel staat op de sterk ontwikkelde karakters. De serie begint met Piper, een jonge vrouw uit de middenklasse die voor een tien jaar oude misdaad voor 15 maanden de gevangenis indraait. Naast het onderhouden van de relatie met haar verloofde Larry, moet ze zich zien te redden in een vrouwengevangenis met corrupte bewakers, licht-gestoorde vrouwen, (voormalig) verslaafden, en zo verder.

In deze ode zullen wat lichte spoilers in voorkomen, maar als het goed is zal dit niet het (toekomstige) kijkplezier verpesten, lieve kijkbuiskinderen.

via
Sophia
Sophia, gespeeld door Laverne Cox die genomineerd is voor een Emmy voor deze rol, is een transvrouw die terwijl hun haren kapt wijze raad geeft aan de gevangenen. Ze is een beetje een einzelgänger in de bajes: de vrouwen respecteren haar, maar zijn niet per se goed bevriend met haar. Het vette aan haar karakter is dat, ondanks de transfobische opmerkingen die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt, ze stabiel, rationeel, en sterk is en haar eigen boontjes blijft doppen. Bovendien wordt middels haar personage inzicht gegeven in de ervaringen van het transitioneren van man naar vrouw: het geld bij elkaar krijgen, het behouden van je huwelijk, het vertellen aan je ouders en vrienden, en de omgang met je zoontje. Opvallend: haar eeneiige tweelingbroer speelde Sophia toen ze nog Marcus heette.

via
Nicky
Nicky is een sarcastische voormalig heroïneverslaafde die midden in het bolwerk van de witte vrouwen in de gevangenis staat. Natasha Lyonne is ook genomineerd voor een Emmy met haar rol als Nicky, en dat is geheel terecht: haar constante zoektocht naar de liefde die ze in haar jeugd bij haar welgestelde ouders heeft gemist en heeft vervangen door heroïne gaf mij een nieuw beeld van verslaving. Tijdens de soort van filosofische en meestal hilarische Anonieme Alcoholisten bijeenkomsten die in de gevangenis worden gehouden wordt laten zien dat een verslaving nooit voorbij is. Nicky probeert haar zucht naar drugs te vervangen met sigaretten, of een wedstrijd wie de meeste vrouwen kan laten klaarkomen (een creatief alternatief, ja). Nu ik dit schrijf, bedenk ik me dat Nicky, net als Sophia, ook één van de wijste vrouwen van de gevangenis is; ze weet niet alleen hoe het systeem werkt, maar op haar eigen schampere wijze behoudt ze de moraal onder haar vriendinnen in de gevangenis.

via
Mr. Healy
Wow, het zijn niet alleen maar vrouw? Zoals je ziet. Healy (Michael Harny) is een van de bewakers en is ook een aanspreekpunt voor de gevangenen. In de eerste afleveringen lijkt hij een begaan persoon, maar al snel kom je erachter dat hij een ongelooflijke eikel is, een verbitterde, ongeïnteresseerde homofoob. Toch doet dat hem ook tekort: dit is een enorm eenzame man die teleurgesteld is in zijn eigen leven, en die wordt genegeerd door zijn Russische geïmporteerde bruid.

via
Gloria
Gloria (Selenis Leyva) is eigenlijk niet een heel belangrijk in de serie, en misschien ook niet een heel gedenkwaardig karakter. Ik waardeer zorgzame mensen blijkbaar te erg; vanaf het moment dat ze Daya begon te steunen in haar zwangerschap stond ze te boek als de liefste Latina in de gevangenis. Zoals te zien op deze foto is Gloria een (door)bijter (figuurlijk, niet Suarez-stijl), een slachtoffer van huiselijk geweld die op een - in mijn ogen - geheel onrechtvaardige manier in de gevangenis terecht is gekomen. 

via
Suzanne, "Crazy Eyes"
Ik eindig ook met een populair personage: Crazy Eyes (zoek maar wat foto's op), gespeeld door Uzo Aduba. Niet om weer te klinken als een versleten LP, maar zodra Suzanne's geschiedenis stukje bij beetje tevoorschijn werd getoverd in de serie, veranderde ook mijn mening over haar van "Oh nee, niet weer deze crazy chick" naar "Aw, maar stiekem wel een lieve crazy chick" tot "Och, die arme lieve crazy chick". Suzanne is geadopteerd, heeft een soort mentale stoornis, en dit, in combinatie met haar ras heeft ervoor gezorgd dat ze altijd een buitenbeentje is geweest in de rijke buurt waar ze opgroeide. En ze is een baas, want ze plast gewoon voor je neus op de grond terwijl je aan het slapen bent. Hoewel dat natuurlijk ook vervelend kan zijn.

Andere favorieten:
Miss Claudette: iedereen in de gevangenis is doodsbang voor deze vrouw met een verdrietige geschiedenis.
Morello: voor mij was zij een van de grootste ontgoochelingen.
Red: een trotse, Russische bazin, een van de spinnen in het web.
Soso: Oké, ze is superirritant in haar eigengerechtigheid, maar dat maakt haar ook hilarisch (en ja, dat is haar echte naam).

Geen opmerkingen :

Een reactie posten