woensdag 11 juni 2014

Verbieden lost niks op: het culturele dogma rondom drugs


Op de website van mijn favoriete krant de Telegraaf (ja, sarcasme) werd toch-niet-directeur-van-GGZ Dick Trubendorffer's mening over festivals en drugs verkondigd: Festivals waar drugs worden gebruikt, moeten worden afgeschaft aangezien er tien doden zijn gevallen door het gebruik van drugs op festivals vorig jaar. Dat Nederland dan praktisch geen festival overhoudt, laten we hier even buiten beschouwing. In dit artikel wil ik beargumenteren dat juist het legaliseren van verkoop, consumptie en productie van drugs tot minder doden zal leiden. Ik vind dat we in plaats van te focussen op de "gebruik-het-niet"-slogan of het politieke spel van zero-tolerantie, we een open discussie zouden moet beginnen over de vraag: "hoe ga je verantwoordelijk om met drugs?".



Op festivals worden er drugs gebruikt, dat is bekend. Verbieden lost denk ik niks op. In de Verenigde Staten gebruikt men percentueel meer drugs dan in Nederland. Ook in Engeland en in Spanje, waar cannabis verboden is, wordt er meer geblowt dan in Nederland. Verbieden lijkt drugs enkel interessanter te maken, daarnaast kan de productie niet gecontroleerd worden. Een drugs als XTC is verboden, dus je weet nooit door wie de pillen zijn gemaakt. Hierdoor kun je een verkeerde pil treffen, waaraan je dood kunt gaan. Goed omgaan met drugs is ook essentieel, zo is het vaak niet slim of soms zelfs levensgevaarlijk om meerdere drugs door elkaar te gebruiken. Om maar hetzelfde voorbeeld te nemen, bij het gebruik van XTC moet er genoeg water gedronken worden (en geen alcohol!) om oververhitting te voorkomen. Vooral op festivals is dit natuurlijk belangrijk, die vaak in de zomer plaatsvinden wanneer het warm is.

Een vreemd contrast waar Giel Beelen het over heeft in zijn interview met Dick Trubendorffer op 3FM, is dat alcohol productie, consumptie en verkoop volledig gelegaliseerd is, terwijl alcohol net zo goed tot doden kan leiden bij verkeerd gebruik. Daar staat tegenover dat cannabis nog nooit tot doden heeft geleid maar enkel is 'getolereerd'. De productie is illegaal, maar wiet mag wel worden verkocht, dit leidt enkel tot illegale productie op grote schaal, want waar moet anders de koopwaar vandaan komen? Als de productie legaal en gereguleerd zou zijn, neemt de criminaliteit af en de kwaliteit van de koopwaar toe. In het geval van een drug als XTC voorkomt legalisatie van productie doden, doordat pillen op legale wijze worden geproduceerd, kan het productieproces worden gecontroleerd. Daardoor verdwijnen de verkeerde pillen. Je kunt nu wel je drugs laten testen, maar dit moet iemand ruim van tevoren plannen en zelf actie voor ondernemen. Ook sommige politici (GroenLinks en D66) zijn van mening dat de productie van wiet moet worden gelegaliseerd. Echter de huidige grote partijen (VVD en PvdA) zijn tegen dit idee en voeren een zero-tolerantie beleid.

Het legaliseren van de productie en verkoop van drugs zal zorgen voor een beter inzicht in wat er in drugs zitten, wat een positief gevolg heeft voor de gezondheid van drugsgebruikers. Daarnaast kan de politie in plaats van zich focussen op het opdoeken van wietplantages, zich op andere zaken richten. Vervolgens denk ik dat we eens goed moeten nadenken over hoe gevaarlijk alcohol is in vergelijking met andere drugs en welke drugs op een veilige manier gelegaliseerd zouden kunnen  worden (in productie en verkoop) door te kijken naar wetenschappelijke feiten in plaats van naar de sociale dogma's rondom sommige drugs. Dan kunnen we ons richten op het informeren van festivalgangers en anderen over het verantwoordelijk gebruik van drugs (van alcohol tot XTC) en de risico's. Als een drug gelegaliseerd is, kan er openlijk over gepraat worden, als er iets mis gaat, ben je minder bang hulp in te schakelen. Dit alles leidt tot minder risico's in het gebruik van drugs en dus waarschijnlijk tot minder doden door het gebruik van drugs.

Het afschaffen van festivals omdat er drugs wordt gebruikt is natuurlijk helemaal een belachelijk idee, als men het daar niet doet, dan doen ze het wel ergens anders. Breng in plaats daarvan de testplekken terug: stands op feesten en festivals waar je je drugs kunt laten testen, dat zal in ieder geval het aantal doden al terug kunnen brengen. Dat is al één stap 'terug' in de goede richting.




Geen opmerkingen :

Een reactie posten