dinsdag 17 juni 2014

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan...


Elke keer als hij sterft, keert hij terug. Elk detail om bij de eindbaas te komen, om haar te kunnen verslaan, wordt precies gepland. Het constant doodgaan en terugkeren leidt tot frustraties. De omgeving lijkt telkens onbewust van het feit dat alles al een keer is gebeurd. Edge of Tomorrow (Doug Liman, 2014) speelt zich af in een wereld waarin een alienras de wereld probeert over te nemen. Cage (Tom Cruise) moet ongewild tegen de aliens vechten. Nadat hij een alfa alien met een bom vermoord, en daarmee zichzelf ook, heeft hij de kracht van de aliens overgenomen om elke dag opnieuw te laten starten door te sterven.


Cage moet samenwerken met Rita (Emily Blunt), oftewel 'Full Metal Bitch', die hem leert hoe hij moet vechten en hoe hij moet omgaan met zijn kracht, die zij voor hem heeft gehad. Ze traint hem totdat hij net zo goed als haar is. Rita is een sterk vrouwelijk personage in de film, en dat is prettig. Naast haar vechten er nog enkele vrouwen mee in de oorlog. Rita wordt onder mannen en vrouwen beschouwd als een van de beste vechters. Dat is fijn in film en binnen de videogame esthetiek die er gebruikt wordt: in films zien we weinig sterke vrouwen, en in videogames zijn mannen vaak de default of de enige optie. In het einde is Cage wel de held, die iedereen redt, dus het mannelijke-held-en-beschermer-stereotype blijft.

Door het constante doodgaan maar tegelijkertijd het daardoor opnieuw opstarten van de missie, heeft Edge of Tomorrow veel weg van een computerspel. Ook de frustratie van Cage, omdat hij de missie niet kan 'uitspelen', is herkenbaar voor iedereen die ooit niet door een missie van een spel heeft kunnen komen. Daarnaast doen de pakken waarin de soldaten rondlopen in de film, erg denken aan wapenuitrustingen bekend uit spellen als bijvoorbeeld Halo.

Halo
Edge of Tomorrow

Vooral aan het begin van de film zit er veel humor in het portretteren van het constante overlijden van Cage. Zoals hoe hij verkeerd onder een auto door rolt en vervolgens verpletterd wordt door de wielen. Dit is opnieuw herkenbaar voor mensen die gamen, aangezien je soms om de onbenulligste reden kunt sterven in de game-wereld.

Edge of Tomorrow is een complexe, goed in elkaar gezette film, die tegelijk spannend, ontroerend en humoristisch is. Met al het spektakel is het ook zeker een aanrader om deze film op het grote scherm te zien om volledig het beeld in te worden gezogen. Tom Cruise verbeeldt duidelijk de groei van incapabele, arrogante, angstige Cage naar de uiteindelijke held Cage, die niet alleen een betere vechter wordt, maar ook een persoonlijke ontwikkeling doorgaat, allemaal door Rita, die Emily Blunt sterk neerzet.  Naast dit alles, is Edge of Tomorrow gewoon ook een goede actiefilm die je hart sneller laat kloppen en je naar het puntje van je stoel drijft.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten