dinsdag 25 maart 2014

Een vrouw die seks wil is het kwaad: het stereotiep van de zwarte weduwe

Lorelei in Agents of S.H.I.E.L.D.
Ik ben het kwaad: ik ben een vrouw en ik wil seks. Dit schijnt de boodschap te zijn van sommige afleveringen in televisieseries van Joss Whedon. Daarbij hanteert hij het zwarte weduwe of sirene stereotiep: een aantrekkelijke, opgewonden vrouw lokt vrouwen naar haar nest om hen te misbruiken voor kwade doeleinden die vaak resulteren in de dood. Geen man is veilig voor haar verleidingen. In Buffy the Vampire Slayer is het de aflevering Teacher’s Pet. Zestien jaar later in Agents of S.H.I.E.L.D. gebruikt Joss Whedon helaas het zelfde stereotiep weer.


In de Buffy aflevering is er een nieuwe leraar op Sunny Dale High. Ze trekt duidelijk de aandacht van de jonge, mannelijke studenten in de klas. Ze lijkt een voorkeur te hebben voor maagden. Later blijkt dat ze niet menselijk is, maar een enorme sprinkhaan die jonge mannen nodig heeft om haar eieren te bevruchten. Ze lokt hen met de belofte van seks haar huis in om ze vervolgens in haar kelder op te sluiten. Wat daar gebeurt is zo akelig, dat het niet in beeld komt, zodat de verbeelding de beelden overneemt. Wanneer Xander, een van Buffy’s vrienden, door de sprinkhaan gevangen is, komt Buffy zoals altijd net op tijd binnen om hem van haar te redden. Het feit dat de rollen nu zijn omgedraaid, de man is de dame in nood, in plaats van de vrouw, is een leuke manier van het omkeren van de normaal gesproken mannelijke en vrouwelijke rol in dit soort situaties. Daar staat dan wel tegenover dat de lerares als seksueel vrij wordt gedemoniseerd. Het idee dat vrouwelijke insecten/spinnen die hun mannetjes vermoorden na het paren is vaak gebaseerd op de theorie dat zwarte weduwen altijd hun mannetjes opeten. Dit blijkt echter niet zo vaak te gebeuren als de media voordoet. Naast dit leuke weetje is het problematisch omdat het idee geeft  dat het niet menselijk is om als vrouw veel seks te willen of het wordt op zijn minst afgeschreven als iets demonisch. Vooral wanneer dit in contrast staat met Buffy, waarbij haar ontmaagding letterlijk leidde tot de transformatie van haar vriend in een demon. Vanaf dat moment kan ze nooit meer seks met hem hebben en lijkt het totaal plaatje voor onthouding compleet. Een andere strijder tegen vampiers is Faith, zij is ook seksueel vrij en actief, maar gaat na lang een goede hulp voor Buffy te zijn, samenwerken met de duivel. Zucht.

In Agents of S.H.I.E.L.D. de Asgardian Lorelei (oftewel komend van Thor’s wereld), is van plan de wereld over te nemen door een leger van mannen op te bouwen. Door simpelweg mannen aan te kijken of aan te raken kan ze hen alles laten doen wat ze wil. Een vrouwelijke slechterik die de wereld om ver wil helpen, zien we niet vaak, dus dat is interessant. Jammer genoeg komt wel al haar macht van haar seksuele aantrekkingskracht. Dit impliceert dat het machtigste gereedschap van een vrouw haar sekse is, in plaats van haar creativiteit en intellect. Op hetzelfde moment wordt de seksuele aantrekkingskracht van een vrouw als iets gevaarlijks gezien voor de (heteroseksuele) man. Goed aan de serie is wel dat er meerdere vrouwen in de vaste crew zitten. Jammer genoeg zijn dit wel weer grotendeels witte vrouwen. De uitzondering op deze regel is de Aziatisch Amerikaanse May, een goede vechter. Zij is echter wel nauwelijks tot niet emotioneel, daarbij kan deze rol netjes aansluiten bij een rij van Aziaten die vaak zonder of met weinig emoties worden neergezet. De andere vrouwelijke rollen worden vervuld door Skye, een stoere hacker, en een hyperintelligente biochemicus, Simmons. Aan het hoofd van het team waar alle karakters in zitten, staat een man, Colson. Maar boven hem staat dan wel weer een vrouw.

Ik ben benieuwd hoe Agents of S.H.I.E.L.D. zich verder gaat ontwikkelen. Het zou de serie goed doen meer af te wijken van zijn heteroseksuele, witte crew om een wat gemixter beeld te creëren. En nu een tip voor Joss Whedon: demoniseer alstublieft niet langer de vrouw die graag seks wil of haar seksuele aantrekkingskracht. Probeer in plaats daarvan mee te helpen aan het afbreken van de dubbele standaard. Laat de wereld zien dat het normaal is om als man én vrouw van seks te houden en dat er niks mis is met seksuele aantrekkingskracht van beide kanten.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten