woensdag 19 maart 2014

Nee, we gaan Wilders niet weer in de doofpot stoppen

Ook ik ben Nederlands
Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wat normaalgesproken een beetje saaie verkiezingen zijn (het enige lichtpuntje zijnde Herman de Scherman weer in actie te mogen zien), werden we van het weekend wakker geschud door een racistische opmerking van PVV partijleider Geert Wilders. Dat was lang geleden! Tijdens zijn campagne in Den Haag, één van de weinige gemeenten waar de partij van Wilders daadwerkelijk meedoet, verwoordde Wilders zijn wens voor Den Haag: minder Marokkanen. Hitlervergelijkingen werden gemaakt. Politici zoals Diederik Samson, spraken zich erover uit, en riepen tot een hardere aanpak van Wilders' discriminerende opmerkingen.

Rutte daarentegen zei gisteren in de Volkskrant: "Maak Geert Wilders niet te groot." Volgens Rutte moet er gefocust worden op "reële problemen", waarbij hij doelt op de "verkeerde statistieken" waarin Marokkaans-Nederlandse blijkbaar oververtegenwoordigd in zijn. Rutte verkondigt hiermee een vrij populaire mening wat betreft Wilders en andere radicaal-rechts populistische partijen: als we hem gewoon negeren, dan gaat hij wel weg. Een beetje zoals je met een pestkop omgaat.

Alleen is Wilders niet echt een pestkop die, als er geen aandacht aan hem wordt besteedt, dan maar zijn mond houdt en misschien later zelfs wel met zijn slachtoffers op de speelplaats gaat spelen.

Mensen stemmen op hem. Mensen zien hem als een overtuigend, realistisch en effectief alternatief voor 'gevestigde' partijen. Net als andere Nederlandse partijen representeert hij een deel van Nederland. Daarom moeten niet alleen Wilders' opmerkingen aan de kaak worden gesteld, maar ook de ideeën die ten grondslag liggen van zijn uitlatingen. Dat kan alleen maar als daar aandacht naar uitgaat, en als politici, de bevolkingsgroepen naar wie Wilders zich richt, en anderen hem van repliek kunnen dienen.

Ik zeg niet dat je kwaad met kwaad moet bestrijden door net zulke problematische uitlatingen te doen als Wilders zelf, maar een pittig, constructief debat, waarin Wilders daadwerkelijk zichzelf en zijn ideeën moet verdedigen, waardoor sommigen misschien zien dat zijn fundament toch niet zo sterk zijn. Zo krijgen de gekwetste groepen hun stem terug, en kunnen ze onze maatschappij en haar soms racistische opvattingen een spiegel voorhouden.

Gelukkig is die spiegel snel gepakt! Geïnspireerd door blogs als #itooamharvard en #itooamoxford, is een Tumblr en Facebookpagina genaamd 'Ook ik ben Nederlands' gemaakt (zie hierboven). Ook is er een Twitter otofoto-actie (Kees van Kooten's variant op 'selfie') waarin Marokkaans-Nederlanders op de foto gaan met een paspoort, en dan de text 'Mocro's be like... #Born here' plakken. Als laatste heeft een 13-jarige jongen Wilders persoonlijk aangesproken op zijn uitlatingen - ziehier op (gek genoeg) de Telegraaf website.

Deze Wilders-gate is wel nog ergens goed voor: niemand kan meer ontkennen dat Wilders écht een racist is, die streeft naar een zo blank mogelijk Nederland.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten