maandag 31 maart 2014

Waarom New Girl leuk is.


De serie New Girl, met Zooey Deschanel als Jess,  is een beetje absurd, vermakelijk en weet op een leuke manier ook af en toe iets anders te doen dan de meeste series. De eerste aflevering van seizoen één is al een groot plezier om naar te kijken. Jess moet opzoek naar een nieuwe woonruimte aangezien het uit is met haar vriend. Ze gaat hospiteren bij Nick, Coach en Schmidt, en wanneer zij (of vooral Schmidt) erachter komen dat Jess een vriendin heeft die model is, Cece, wordt ze toegelaten tot dit jongens huis. Vervolgens zit Jess dagen achtereen heel hard huilend Dirty Dancing te kijken. Na de pilot aflevering wordt Coach vervangen door Winston, maar in seizoen drie keert Coach weer terug.

Elk karakter heeft zijn eigen complexe identiteit. Schmidt wil graag altijd de populairste jongen van de klas zijn, barman Nick is een chaoot, Coach timed graag alles, Cece is op zoek naar een vriend, maar telkens loop het mis. Vooral Coach en Schmidt willen graag over komen als alfamannetjes, maar hebben duidelijk ook vrouwelijke trekjes. Jess moet constant kiezen tussen haar idealen en haar carrière. Ieder figuur heeft zo z'n rare ideeën over bepaalde dingen, wat de serie des te herkenbaarder maakt. Niemand is ten slotte 'normaal'. New Girl zet ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid op zijn kop en concepten over identiteit in het algemeen. Dit gebeurt altijd met humor, waardoor de serie makkelijk te kijken is, maar ook interessante dingen aan het licht brengt.

Zo begint aflevering 12 Cabin in seizoen 2 met (de zwarte) Winston die een vermakelijk gesprek heeft met een groep zwarte mensen. Schmidt ziet dit en trekt de conclusie dat Winston zijn 'zwarte identiteit' niet kwijt kan in de witte omgeving waar hij woont (Jess, Nick en Schmidt zijn alle drie wit). Vervolgens stelt Schmidt aan Winston voor een dag te organiseren waar Winston zich zwart kan voelen. Winston gaat er voor de grap volledig in mee en een variëteit aan stereotypes doen de revue: van een bepaald soort eten tot het halen van cocaïne. Na een scene in een auto waarin iedereen zichzelf de stuipen op het lijf jaagt door in een gevaarlijke buurt cocaïne te gaan halen, vertelt Winston aan Schmidt dat hij hem alleen maar wilde plagen. Dit resulteert in een kleine ruzie, waarbij Winston op een gegeven moment zegt, "What it means to be black, is whatever I want it to be" ("Ik bepaal zelf wat het betekent om zwart te zijn"). Een aantal stereotypes zijn voorbijgekomen en met deze comment maakt Winston duidelijk dat er geen essentie is van wat het betekent om 'zwart' te zijn. Hierdoor erkent New Girl de stereotypes die bestaan over zwarte mensen en breekt ze tegelijkertijd af. Dit wordt gedaan door deze beelden zichtbaar te maken en vervolgens onderuit te halen als slechts projecties van anderen op de betekenis van 'zwart-zijn'.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden hoe New Girl  op vermakelijke en subtiele wijze subversief kan zijn.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten