donderdag 27 maart 2014

Subversieve sociale media: Tumblr editie II

via
Het is weer zover - een nieuwe Subversieve Sociale Media editie! Deze keer nogmaals Tumblr; blijkbaar leent dit medium zich voor een snelle, interactieve manier van maatschappelijke debatten te starten en op gang te houden (of ik pik initiatieven op dit medium sneller op, dat kan natuurlijk ook).



Honey Boo Boo Philosophy (Zie boven) Discourse on the Otter
Even inkomen: Honey Boo Boo leert ons de harde lessen van de filosofie, en otters komen op voor de rechten van de Ander in het dierenrijk. (Helaas is Honey Boo Boo al een tijdje inactief - misschien aan het voorbereiden op haar volgende Miss-verkiezing? De Otter heeft sowieso beter opgelet tijdens college; ze duiden altijd de bron).

via

The Hawkeye Initiative
The Hawkeye Initiative is in december 2012 gestart als een grapje van een groepje Tumblr leden om de borst-en-bil propaganda in Amerikaanse strips en manga aan de kaak te stellen. De test: vervang de vrouwelijke stripfiguren met een zelfgetekende Hawkeye (zelf een Amerikaans stripfiguur, die ene met de pijlen maar verder geen superkrachten uit the Avengers). Moet de helft van Hawkeye's kleren worden uitgegumd? Lijkt het alsof hij zijn rug moet breken om de pose te behouden? Dan is de strip gefaald en is de strip seksistisch. Eén minpuntje: het vervangen van de vrouwelijke stripfiguren met een meestal nogal 'verwijfde' getekende man als grap kan als transfobisch worden beschouwd - wat vind jij?
via

The Everyday Africa Project
Een interview met de bedenkers van dit project, Peter DiCampo en Austin Merrill las ik op Africa Is A Country. Logisch eigenlijk, want ze hebben een soortgelijk doel: een diversiteit brengen in de beeldvorming over het continent Afrika. In het geval van The Everyday Africa Project is dat dus niet alleen maar foto's van arme, hongerige zwarte kindjes, maar professionele vrouwen op de werkvloer of een rapconcert. Prachtig.

via

Busty Girl Comics
Deze blog ondekte ik ongeveer gelijktijdig met The Hawkeye Initiative. Ook al heeft Rampaige, de artiest, het project afgesloten, het is nog steeds heel fijn om naar te kijken. Op een herkenbare manier laat Rampaige de min- en soms ook pluspunten van borsten zien. Onder 'busty' (borstig) wordt verstaan: soms in onhandige situaties verkeren of je ongemakkelijk voelen door je borsten. Kortom, groot of klein, iedereen kan borstig zijn.
via
I, too, am...Ja, ik weet dat dit dezelfde variant al een keer geplaatst hebben. Maar het is zo'n sterk initiatief! Gebaseerd op de Harvard-versie. Engelse universiteiten zijn gevolgd: SOAS (School of Oriental and African Studies), King's College, beiden in Londen, en de Universiteit van Oxford en Cambridge. In Nederland zijn de UvA en de VU (zie boven) ook begonnen met een campagne.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten