donderdag 6 maart 2014

Subversieve sociale media: Tumblr editie


"Ik zie geen kleur." ...Betekent dat dan dat je mij niet ziet?
#itooamharvard
Sociale media ontwikkelt zich steeds meer tot een subversief platform, in plaats van alleen te dienen voor het op de hoogte te blijven van de bezigheden van je vrienden. De domeinen op websites zoals Youtube, Tumblr, en Twitter kunnen snel en gemakkelijk, op een grappige en/of controversiële manier, bepaalde sociale problematiek zichtbaar maken. Hier een aantal interessante Tumblrs voor als je een keer een paar leerzame uitstelminuutjes wil hebben - een aantal zijn vrij bekend, anderen zijn nog niet zo lang in de lucht. Pas op: sommige van deze tips achter het 'Lees meer' linkje kunnen nogal schokkend zijn. Als je zelf nog tips hebt, laat het weten!

I, Too, Am HarvardDeze Tumblr laat de gezichten van zwarte studenten die aan de prestigieuze Harvard Universiteit studeren (zie ook de foto boven). Op hun bordjes schrijven ze opmerkingen die ze te horen krijgen, of antwoorden op commentaar dat ze over hun ras of uiterlijk krijgen. Confronterend om te zien dat, op een universiteit waar de slimsten van de slimsten horen te studeren, studenten opmerkingen naar hun hoofd krijgen geslingerd als "Kan je lezen?" of "Zou je niet blank willen zijn als wij?"Dat geeft maar weer aan dat je niet hoogopgeleid hoeft te zijn om geen racistische of problematische opmerkingen te maken. De Tumblr is opgericht naar aanleiding van een toneelstuk over dit onderwerp dat 7 maart op de universiteit in première gaat.


via
Project Unbreakable
Een andere Tumblr dat voor zichtbaarheid in de samenleving vecht is Project Unbreakable. Slachtoffers van seksueel misbruik worden aangemoedigd een citaat van hun misbruiker op te schrijven. Hoewel de blog kan worden beschuldigd van sensatiezucht, laat het wel zien dat verkrachting en misbruik meerdimensionaal is: man, vrouw, trans, queer, zwart, wit, jong, oud, iedereen kan er slachtoffer van zijn, en iedereen kan slachtoffers maken.


via
Pizza Feminism / Feminist Ryan GoslingOké, ook even een grappige er tussendoor. Pizza feminism is nog maar een paar dagen actief, maar is nu al erg succesvol. De formule: een woord in beroemde feministische quotes vervangen met pizza. Onder het plaatje staat meestal het originele citaat, waardoor je er tóch nog wat van kan leren. Het is een soortgelijk concept als dat van Feminist Ryan Gosling gemaakt door Danielle Henderson, die, om zichzelf te motiveren met studeren, feministische theorieën op Ryan Gosling foto's plakten, steeds beginnend met "Hey Girl".

The Everyday Sexism ProjectHet feit dat Laura Bates, de oprichtster van deze (voormalige) Tumblr, nu zo'n beetje bij elke vorm van seksisme als deskundige moet optreden in de Britse media, toont wel aan dat deze website erg invloedrijk is geworden. De website nodigt de lezer uit om haar/zijn ervaringen met seksisme te delen. Het resultaat: tienduizenden inzendingen sinds de oprichting in april 2012. Mensen uit verschillende landen, waaronder in Nederland, kunnen hun ervaringen delen.

"Jan Cremer heeft even de 21ste eeuw gemist"
via
Seksisme in en om het huis"Museum voor huis-, tuin- en keukenseksisme" noemt Asha ten Broeke, ook columnist voor de Volkskrant, haar Tumblr. Met gevatte opmerkingen boort ze de stereotype bevestigende inzendingen geheel de grond in. Zo kan de lezer zien dat seksisme nog wijdverspreid en volledig geaccepteerd is: vrouwen zijn moeders en verzorgen het eten, mannen hebben speciale mannenyoghurt nodig, meisjes worden ballerina en jongetjes politieagent. Eén vraag alleen: het Islamitisch zwemmen alleen voor vrouwen - puur gezien misschien seksisme, maar als vrouwen voor religieuze redenen of omwille van persoonlijke redenen liever alleen met vrouwen zwemt, heeft het dan nog wel een plaats op deze Tumblr?

Geen opmerkingen :

Een reactie posten